Eğitim & Kurs

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Üniversite sınavını kazanmak için düzenli olarak okul derslerine girdiniz ve dersi derste öğrendiniz, ödevlerinizi yapıp, derslerinizle ilgili eksiklikleriniz varsa tamamladınız. Sıra geldi sınav sonrası yapılacak olan tercihlere..

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Üniversite sınavına hazırlanmak için ders programı yapıp düzenli bir şekilde bu programa uydunuz Bol bol test çözdünüz çok çalışıp sonunda üniversiteyi de kazandınız. Ama işiniz burada bitmiyor çünkü artık doğru tercihler yaparak iyi bir bölüme ve üniversiteye yerleşmeniz gerekiyor. Peki bunu yaparken nelere dikkat etmelisiniz.

Bölüm Seçimini Yaparken İyice Araştırın

Herkesin hayalinde bir meslek vardır. Kimi öğrenci doktor olmak ister, kimi öğrenci mühendis olmak ister ama üniversite tercihi yapmadan önce istediğiniz bölümü iyice araştırmanız önemlidir. Bunun için öncelikle bu meslekte çalışan akrabanız ya da tanıdığınız varsa onlarla konuşun ve seçeceğiniz meslekle ilgili bilgi alın. Ardından seçeceğiniz bölümün devlette ve özelde çalışma imkanlarını, çalışma saatlerini araştırın. Örneğin, tarih öğretmenliğini ya da sanat tarihini seçmek istiyorsanız bu bölümlerin devlete atanma puanları nedir bunları araştırın gene aynı şekilde sanat tarihi bölümü mezunları özel sektörde hangi alanlarda çalışabilirler? Kolay iş bulabilirler mi? Bunları araştırın. Sonuçta hem üniversiteyi kazanmak için harcadığınız emekler ve zamanlar hem de üniversite okurken harcayacağınız zamanların boşa gitmemesi için iş bulmanız da önemlidir. Bu nedenle mutlaka seçeceğiniz bölümün çalışma imkanlarını araştırıp öyle bölümünüzü seçin.

Bazen öğrenciler bölümü çok sevmese bile sırf daha kolay iş bulmak ya da daha çok para kazanmak için sevmedikleri bölümleri de tercih edebilmektedir. Ama unutmayın iş hayatınız sizin hayatınızın büyük bir bölümünü kapsayacaktır ve sırf daha çok para kazanmak için sevmediğiniz bir işte çalışmak sizi mutsuz edebilir. O nedenle mesela sırf daha çok para kazanırım diye sevmeden doktorluk ya da mühendislik bölümünü tercih etmeyin. Eğer öğretmenlik sizin istediğini bir bölümse kolay atanabilecek sınıf öğretmenliği ya da Türkçe öğretmenliği gibi bölümleri tercih ederek hem iş sahibi olabilirsiniz hem de sevdiğiniz işi yapmış olursunuz.

Eğer iyi bir puan aldıysanız ve hala hangi bölümü tercih etmekte kararsız kaldıysanız bu konuda rehber öğretmeninize danışabilir ve ondan bilgi alabilirsiniz. Ayrıca gene iki bölüm arasında kaldıysanız ve karar veremiyorsanız bu bölümlerin çalışma imkanlarını rehber hocanıza sorarak karar oluşturabilirsiniz.

Üniversite ve bölüm tercihleri yaparken şuna da dikkat edin. İstediğiniz bölüm ve üniversiteyi tercihlerinizde en üste yazın ve ardından ikinci istediğiniz bölüm ve üniversiteyi yazın . Çünkü tercihlerde ilk seçimlerinize bakılacağından puanınıza göre ilk tercihinize istediğiniz bölüm ve üniversiteyi yazmanız önemlidir.

Eğer istediğiniz bölüme ya da üniversiteye uymayan bir puan aldıysanız sırf üniversiteyi kazanmak için istemediğiniz bir bölümü yazmayın. Unutmayın üniversiteye yerleşip üniversiteye kayıt olmazsanız ve seneye tekrar sınava girerseniz puanınız düşer.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu