Mevsim Alerjisine Karşı Nasıl Dikkatli Olunur?
Mevsim Alerjisine Karşı Nasıl Dikkatli Olunur? Alerji, bağışıklık olarak adlandırmış olduğumuz ve vücutta koruma sistemi olarak ifade ettiğimiz sistemin karşılaşmış olduğu farklı alerjenlere vermiş olduğu aşırı ve duyarlı tepkilerin genel ismidir.
Mevsim Alerjisine Karşı Nasıl Dikkatli Olunur? Bu hastalığa neden olmuş olan ve alerjik tepkileri doğrudan alerjenler zararsız olarak adlandırılmakta olan çevresel faktörler olarak kabul edilmektedir genelde. Polenler, tozlar, ev akarları, mantar, küf vb. olan maddeler genel alerjenler olarak kabul edilmektedir. Herkesin aynı alerjenlere vermiş olduğu tepkiler ise farklılık gösterebilmektedir. Özellikle mevsimsel geçişlerde sıklıkla karşılaşmış olduğumuz alerjenlere karşı nasıl dikkatli olunur?
Neden Alerji Ortaya Çıkar
Etrafımızda çok bulunan alerjenlerdir alerjinin temel sebebi. Bunlar ile herhangi bir ortamda ya da zamanda karşılaşıldığı zaman bağışıklık sistemi doğrudan tepki vermektedir. Alerjinin vücutta yaratmış olduğu kişinin genel bağışıklık sisteminin algılanmasına ve sağlık durumuna göre farklılık göstermektedir. Alerji çevresel faktörlere bağlı olarak herhangi bir yaşta ortaya çıkmaktadır yalnız genellikle ise genetik faktörlerden kaynaklı bireylerde bulunmaktadır. Alerjenlerle karşılaşmış olan ve genetik olan kişilerde kaşınma, kızarıklık, göz akıntısı, boğaz akıntısı, göz yaşarması gibi yan etkiler görülebilmektedir.
Sonbaharda Alerjiye Dikkat
En sık rastlanmış olan alerji türlerinden birisi de sonbahar alerjisidir. Bahar ayları ile çok fazla görülmeye başlamış olan polenler, tozlar, havada meydana gelen değişiklikler ve çiçek tozları alerji hastası olan bireylerde ise yan etkileri olabilmektedir. Sonbahar alerjileri halk arasında ‘polen alerjisi’ ve ‘saman nezlesi’ olarakta adlandırılmaktadır. Sonbahar aylarında ise havada sıkça bulunmuş olan polen tanelerine karşı bağışıklık sistemi tarafından üretilmiş olan antikorların neden olduğu yan etkileri kapsamaktadır.
Alerji belirtileri nelerdir
Farklı belirtiler ile ortaya çıkabilmektedir sonbahar alerjisi. Bunların arasında en sık görülmekte olanları nefeste değişiklikler, nefes darlığı, hırıltı, şişlik, öksürük, göz kızarıkları ve kaşıntılardır. Sonbahar alerjisini yan etkileri ise genellikle grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar ile çok fazla karıştırılabilmektedir. Buda hastalık süresinin uzamasına ve yanlış tedavinin uygulanmasına neden olmaktadır.
Mevsim alerjisine karşı nasıl dikkatli olunur?
Alerjik bir genetik yapıya sahip olan bireylerin sonbahar ayaları içerisinde alerjenlerden uzak durabilmeleri için yaşam tarzlarında ise yapabilecekleri değişiklikler mevcuttur. Polenlerin fazla olduğu saatlerde evi havalandırmamalılar, tozlu olan ortamlardan uzak durmaya çalışmak, tütün ürünlerinden uzak durmak, güneşli havalarda ise gözlük takmak, sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermek, bulunan ortamın ise temizliğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Polen mevsimi sürecinde spor yapmak ve açık havada dolaşmak alerjiyi tetikleyebilmektedir. Otomobilin içinde iken camları da kapalı tutmak önemlidir. Ev ve otomobilin içindeki klima filtreleri değiştirilmelidir. Evcil hayvanlardan ise uzak durulmalıdır. Açık havada kurutulmamalıdır çamaşırlar.