Ketojenik Diyetin Riskleri ve Faydaları Nelerdir?
Ketojenik Diyetin Riskleri ve Faydaları Nelerdir? Kısa süreli de olsa düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyet programına uymanın birkaç faydasından söz edebiliriz ve ketojenik diyet bu yararlı diyetlerin başında geliyor.
Ketojenik Diyetin Riskleri ve Faydaları Nelerdir? Her diyetin sağlık yararları olabileceği gibi, zararları da olabilir. Bu yazıda, bu risklerden bazılarını ve ketojenik diyetin sizin için nasıl işe yarayacağını ele almak istiyoruz. Öncelikle ketojenik diyette hangi besinlerin yasak olduğuna göz atalım: Et ve süt ürünleri bu diyette yasak.
Ketojenik Diyeti Şeker Hastaları Uygulamamalı
Şeker hastaları ketojenik diyetten kaçınmalıdır. Kilo vermelerine yardımcı olabilir bu doğrudur ancak başka yan etkileri olabilir. Nöbet geçirmeye yatkın kişiler ketojenik diyete başlamadan önce doktorla görüşmeliler. “Ayşe uyguladı ben de uygulayacağım” yaklaşımı çok zararlı. Herkesin farklı bir bünyesi var. Şimdi işin asıl püf noktasına gelelim.
Vücut yakıt olarak neyi kullanır? Şekeri yani glikozu kullanır ve glikoz yerine yağ kullandığında ketonlar oluşur. Ketonlar şeker hastaları için zararlıdır, ancak epilepsi hastaları için ketonlar yararlıdır. Ketonlar beyin hücrelerini hasardan koruyorlar. ketojenik diyeti epilepsi ve Parkinson hastalığı olan kişiler uygulayabilir, şeker hastaları uygulayamaz. Keto diyetine nasıl başlayacağınızı ve yaygın yan etkilerden nasıl kaçınacağınızı bu yazımızda öğrenin.
Ketojenik Diyet Hızlı Kilo Verdiriyor!
Kilo vermeye ek olarak, ketojenik diyet, diğer diyet türlerinden daha hızlı kilo vermenize yardımcı olabilir. Yağ, enerjiye dönüşmek için daha fazla kalori aldığından, daha hızlı kilo vermenize yardımcı olabilir. Bunun nedeni, yüksek yağlı, yüksek proteinli diyetleri uygulayanlar kendilerini aç hissetmiyorlar.
Ama burada bir püf nokta daha var; ketojenik diyetlerdeki yüksek protein içeriği, kronik böbrek hastalığı olan hastalar için tehlikeli olabilecektir. Bazı durumlarda diyet, kronik böbrek hastalığı olan kişiler için zararlıdır ve hipertansiyon gibi kronik sağlık sorunları olan kişilerde böbrek yetmezliğine neden olabilir. İşte buna çok dikkat etmeniz gerekiyor.
Ketojenik Diyetin Faydaları
Ketojenik diyetin faydaları araştırmalarla doğrulanmıştır. Diyabet tedavisi görenler için çok araştırma yapılmamış olduğundan; onlara önerilmiyor. Ketojenik diyet size doymuş yağları yasaklıyor; doymuş yağ oranı yüksek beslenme Alzheimer hastalığı riskini arttırıyor. Bu diyet sizi Alzheimer’dan koruyor. Ketojenik diyet, kalsiyum ve magnezyum ve liflerden, vitamin ve minerallerden sizi uzaklaştırabilir. Düşük karbonhidratlı bir diyet olarak ketojenik diyet herkes için uygun değildir. Çoğu insan için güvenli olduğu biliniyor, ancak yeniyseniz, başlamadan önce doktorunuza danışın. Ketoz nedir? Ketoz yağ yakma potansiyelidir. Bu diyet, sağlıklı iseniz ve biraz kilolu iseniz ketoz potansiyelinizi arttıracak.