Kadınlarda Sebepsiz Baş Dönmesi Sebepleri Nelerdir?
Kadınlarda Sebepsiz Baş Dönmesi Sebepleri Nelerdir? Kadınlarda sebepsiz baş dönmesi vertigo, sıklıkla baş dönmesi ile ortaya çıkabilen yanlış bir yer değiştirme hissidir.
Kadınlarda Sebepsiz Baş Dönmesi Sebepleri Nelerdir? Vertigo genellikle bir muayene ile teşhis edilir. Hastanın durumuna bağlı olarak şikayetlerin nasıl başladığı, ne kadar sürdüğü, eşlik eden ek semptomlar ve ilaç kullanım öyküsü ile birlikte kronik bir hastalığı olup olmadığı tanıda çok yardımcı olacaktır. Baş dönmesinin süresi detaylandırıldığında; Birkaç saniye veya dakika içinde kaybolan baş dönmesi, pozisyonel vertigoda (benign paroksismal pozisyonel) sıklıkla görülebilir. Bulantı ve kusmaya günlerce süren baş dönmesinin eşlik ettiği en gürültülü görüntüde denge sinirinin iltihabı akla geliyor. Uyuşukluk nöbetleri, bayılma nöbetleri ve bayılma nöbetlerinde nörolojik ve kalp hastalıklarından şüphelenilebilir.
Vertigo Tedavisinde İlaç Kullanımı Önerilmemektedir
Vertigo hastalığında altta yatan sorun genel olarak tam belirti vermediği için ilaç tedavisi tercih edilmemektedir. Hastalığın seyri ile ilgili olarak, ilaçların yan etkileri ile uyku hali ve uyuşukluk oluşabileceğinden, ilacın mümkün olduğunca uzun süre kullanılmaması önerilir. Uyku pozisyonu olarak hastalar başları dik bir şekilde yatmalıdır. Ani baş hareketlerinden kaçınılmalı ve doktor kontrolünde verilen egzersiz programlarına uyulmalıdır.
Pozisyonel Vertigo Tanısı Birkaç Test İle Kolaylıkla Konulabilir
Pozisyonel vertigo nedenlerinin ilk başlarında, başın hareketleriyle iç kulağın içi sıvı dolu kanallarındaki kristallerin yer değiştirmesi nedeniyle hastalık gelişir. Bu durum, birkaç saniye veya dakika süren ve başın ani hareketleriyle ortaya çıkan baş dönmesi ile karakterizedir. Genellikle hasta döndüğünde, yataktan kalktığında veya aniden başını bir yöne çevirdiğinde gelişir. Başınızı kaldırmak ve bir şeyi almak için öne eğilmek en yaygın tetikleyicilerdir. Tanıda; Dix-Hallpike (DH) testi, yan yatış ve yuvarlanma testleri ile hastalığın teşhisine çalışılır. Dix-Hallpike (DH) testinde hasta otururken aniden yatar pozisyona getirilir ve bu sırada kafasına belli bir pozisyon verilir. Yaklaşık 20 saniye bekledikten sonra hasta oturur pozisyona getirilir. Tipik göz hareketleri oluşmazsa, test diğer taraf için tekrarlanır. Bu testte tipik göz hareketlerinin gözlemlenmesi tanı için önemlidir. Manevralarla tanı kolaylıkla konulabildiğinden ek tetkiklere gerek kalmayabilir.