Hamilelik

Kadınlarda Aşırı Tüylenme Sebepleri Nelerdir?

Kadınlarda Aşırı Tüylenme Sebepleri Nelerdir? Aşırı tüylenme problemi yaygın olarak görülen durumlardan biri olup bunun altında yatan nedenler kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Kadınlarda Aşırı Tüylenme Sebepleri Nelerdir? Aşırı tüylenme sorunu ile ilgili açıklamalar incelendiğinde bu durum tıp dilinde hirsutizm olarak ifade edilir. Özellikle kadınlarda sırt, göğüs ve bel bölgelerinde yoğun olarak görülen tüylenme ile erkek tüyüne benzer koyu ve kalın türdendir. Bunun en bilinen sebebi erkeklik hormonlarının aşırı olmasıdır. Koyu renkli bu vücut kılları farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Bunlar arasında meme büyüklüğünde azalma, akne, kas kütlesinde artış, erkek tipi saç dökülmesi ve seste kalınlaşma yer alır. Bu belirtileri olan kişiler ileri düzey erkeklik hormonuna sahip olarak kabul edilir. Bunun için ilgili kişiler çeşitli muayene ve testlerden geçirilir.

Kadınlarda Aşırı Tüylenme Neden Olur?

Kadınlarda aşırı tüylenme sebepleri çeşitlilik gösterir. Bunlar arasında kullanılan bazı ilaçlar, prolaktin hormonunun fazla olması, polikistik over sendromu, adrenal yani böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması, adrenal bezdeki ve yumurtalıklardaki tümörler yer alır. Hormon üretim derecesine bağlı olarak tüylenmenin derecesinde farklılık ortaya çıkacaktır.

Sebeplerden biri olan polikistik over sendromu adet düzensizliği ve erkek hormonlarının fazla olması ve bunlardan dolayı da aşırı tüylenme durumlarına sebep olur. Bunun yanı sıra tiroid bezi ve hipofiz bezi hastalıkları, hormonların salgılanmasını sağlayan kist ve kitleler kadınlarda tüy sorunu yaşanmasına yol açabilir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için altında yatan sebebe uygun tedavi planı uygulanır.

Aşırı Tüylenme Nasıl Tedavi Edilir?

Aşırı tüylenmenin tedavisi için farklı yöntemler uygulanır. Bunun için ilk olarak kadınlara hormon testi uygulanır ve hormonal bozukluğun seviyesi tespit edilir. Aynı zamanda sorunun böbreküstü bezi, yumurtalık ya da diğer nedenlerden dolayı olup olmadığı kontrol edilir. Eğer hormon seviyesi normalse bu durumda tüy giderici yöntemler ve çeşitli ilaçlar tavsiye edilir. Eğer sebep hormonlar ise bu durumda yeni kılların çıkmasını engellemek adına tedavi uygulanır. Başlamış kıl köklerinin büyümesini önlemek daha zor olacağından yenilerini önlemek amacıyla çalışma yapılır. Bu sayede kısa süre içerisinde tüy sorunu giderilmiş olacaktır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu