Hamilelikte Memelerdeki Değişiklikler
Hamilelikte kadında meydana gelen değişikliklerden biri de memelerdeki değişiklikler olarak belirtiler. Kadınlar, gebelik dönemi boyunca fizyolojik ya da hormonal olarak pek çok değişiklik ile karşı karşıya gelir. Anne için hayatının 9 aylık süreci tamamen farklı değişikliğin yaşandığı bir dönemdir. Çünkü bu dönemde vücut kendisini tamamen doğuma uygun bir şekle hazırlar.
Memelerdeki değişikliğin sebebi de kendini doğuma hazırlamasıdır. Bebek doğduktan sonra süt almasına yardımcı hale gelecek değişiklikler hamileliğin ilk aylarından itibaren kendisini gösterir. Çünkü memeler kendilerini emzirme için uygun hale getirmeye çalışır. Bu nedenle de değişen memelerde doğumdan sonra zaman içerisinde eskiye dönüş söz konusu olur.
Memelerdeki Değişikliğin Nedenleri
Gebelik döneminde kadınlarda mucizevî değişiklikler meydana gelir. Bunlardan biri olan memelerdeki değişikliklerin nedeni de bebeğin daha iyi emzirilmesini sağlamaktır. Gebeliğin yaklaşık ikinci ayından itibaren memelerde bir takım değişiklikler oluşur.
Gebelik döneminde memelerdeki değişikliklerden biri, meme ucunun etrafındaki koyu bölgenin daha da koyu bir hal almasıdır. Gebelikte memelerdeki değişim sürecinde ilk olarak bu bölgenin koyulaşması ve daha pütürlü bir yapıya sahip olması yer alır. Doğumdan sonra ise bu bölge tekrar eskiye dönmeye çalışır. Ancak koyuluk doğumdan sonra da tam olarak ortadan kalkmaz.
Memelerde Duyarlılığın Artması
Gebelik döneminde kadınların kısa sürede fark ettiği bir diğer değişiklik ise, memelerin üzerinde oluşan belirgin toplardamardır. Özellikle de açık ten rengine sahip kadınlar bu durumu daha hızlı bir şekilde fark eder. Bunun nedeni annenin bebeğini beslemesidir. Gebelik ile birlikte memeler eskiye oranla 3 ya da 4 katına kadar büyüme gösterir. Memelerdeki büyüme yanında memelerde duyarlılığın artması ortaya çıkar. Gebelik döneminde özellikle göğüs uçları çok daha duyarlı bir hal almaya başlar.