Görsel Düşünme Eğitimde Nasıl Kullanılır?
Görsel Düşünme Eğitimde Nasıl Kullanılır? Eğitimde görsel düşünme yöntemini kullanmak için kağıt, kalem veya beyaz tahta gibi basit öğelerle başlanabilir. Bizde bu yazımızda görsel düşünmenin eğitimde nasıl kullanılacağını ele aldık.
Görsel Düşünme Eğitimde Nasıl Kullanılır? Prezzi, Canva veya PowerPoint gibi dijital araçlardan birini seçebilirsiniz. Yukarıdaki unsurlarla birlikte şunları kullanabilirsiniz:
- İnsanların çizimleri kullanılabilir. Çok ayrıntılı olmalarına gerek yok, basit çubuk figürler olabilirler.
- Duyguları göstermek için yüz çizimleri ve ifadeler kullanılabilir.
- Başlık oluşturmak ve bunları normal metinlerden ayırmak için farklı yazı tiplerinden yararlanılabilir.
- Fikirleri düzenlemek için oklar kullanılabilir.
- Vurgulamak istediğiniz fikirler veya metinler için madde işaretleri tercih edilebilir.
- Fikirleri göstermek için grafiklerden yararlanabilirsiniz.
Görsel düşünme için kullandığınız öğeler fikrinizi sergilemeyi kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda daha kolay ve etkili öğrenmenize de katkı sağlayacaktır.
Görsel Düşünmenin Çocukların Eğitiminde Kullanımı
Bir defter ve kalem alın ve çizmeye başlayın. Yapılmak istenen şey, görsel düşünmeyi eğitime uygulamadan önce pratik yapmaktır. Fikirleri, kavramları bağlayın; çizin ve başlıklar oluşturun. Risk almaktan veya yeni şeyler denemekten korkmayın. Eğitimde görsel düşünme deneyimi harika bir öğrenme ortamı oluşturabilir. Bu deneyimi oluşturmak için şunları deneyebilirsiniz:
- Öncelikle kullanmak istediğiniz tekniği seçin. Akıl haritaları, hikaye anlatımı veya resimli not olabilir. Tekniklerin geri kalanını daha sonra kullanabileceğiniz için atmanıza gerek yoktur.
- Çocuklara görsel düşünme yöntemini öğretmek için görsel bir harita ile başlayabilirsiniz. Örneğin, bir kağıdın ortasına (evlerinde bir oda, mutfak, banyo) bir resim çizmelerini sağlayın. Daha sonra o resmin etrafına, her odada bir resimle ne olduğunu gösteren işaretlere giden oklar çizebilirler.
- Çocuklara iyi çizmenin gerekli olmadığını, bunun denemek ve eğlenmekle ilgili olduğunu ve doğal olmaları gerektiğini anlatmak gerekir.
- Çocuklar büyüdükçe, daha karmaşık fikirler geliştirmek için görsel düşünme teknikleri kullanılabilir. Örneğin, bir fikirden yola çıkarak şu tür sorulara cevap verebilirler: Konu hakkında ne düşünüyorsun? Aklına hangi sorular geliyor?
- Çeşitli eğitim seviyelerinde kullanılabilecek bir başka iyi fikir ise sınıfta bir metin okumak veya bir ses dinlemektir. Böylece çocukların sesin veya metnin kendilerine ne anlattığını kağıda çizmelerini veya temsil etmeleri sağlanabilir.
- Zamanla görsel bir sözlük oluşturabileceksiniz. Böylece bir görüntüyle ilişkilendirilmiş fikir kavramlarına sahip olacaksınız.
Kısacası eğitim, metinleri ezberlemekten ibaret değildir. Çünkü öğrenciler uzun uğraşlardan sonra mutlaka başarılı olurlar. Ama o metni bir resimle ilişkilendirmezlerse, onu kesinlikle daha çabuk unutacaklardır. Eğitim eğlenmekten, yaratıcılığı teşvik etmek için yeni yollar aramaktan ve nihayetinde öğrenmeden oluşabilir.