Hamilelik

Fetal Anomali Nedir?

 

Bebeklerin fiziki ya da yapısal kusurlu bir şekilde dünyaya gelmesi Fetal Anomali adını alır. Bu durum gebelikte %3 oranında karşımıza çıkar.

Fetal Anomali Hastalığının Nedenleri

Anne ve babalar için Fetal Anomali nedir sorusu sıklıkla ifade edilir. Her anne ve baba bebeklerinin sağlıklı ve tam bir şekilde dünyaya gelmesin ister. Bunun için de gebelik dönemi boyunca gereken her türlü özeni gösterir. Ayrıca hamilelikteki risklere karşı da önlem alır. Ancak kimi zaman bebeklerde yapısal organ bozuklukları ya da fiziki eksiklikler oluşur. Bebeğin bu şekilde dünyaya gelmesi ise Fetal Anomali hastalığının olduğunu gösterir.

Fetal Anomali yeni doğan bebeklerde %3 ile %5 oranında gözlemlenir.  Fetal Anomali hastalığının gözlendiği en yaygın durum bebeğin beyin dokusunun olmamasıdır. Bu şekilde dünyaya gelen bebekler yaşama şansına sahip değildir. Beyin dokusu olmaması sorunu hamileliğin ilk dönemlerinde saptanır. Bu da ailelerin bir sürpriz ile karşılaşmaması ve kendilerini kötü olan duruma hazırlamaları noktasında yardımcı olur.

Doğumdan sonra bebekler ileride sakatlık oluşturacak durumlar ile de karşı karşıya gelir. Hamilelik sırasında bu durumlar fark edilir. Fetal Anomali teşhisi konulan Down Sendromlu ya da diğer hastalıklı bebekler için aileler hamileliğini sürdürme ya da sonlandırma kararı verir. Bu hastalıklara sahip bebekler dünyaya geldikten sonra yaşarlar. Ancak hayatları boyunca da bir sağlık sorunu ile karşı karşıya gelirler. Bu nedenle de aileler için ilk başta bir seçeneğin olması önemlidir.

Doğumdan sonra ufak sakatlıklar oluşan Anomali durumları da bulunur. Bebek doğduktan sonra hemen müdahale edilen bu durumlar, bebekteki kusurları ortadan kaldırır. Fetal Anomali hastalığının nedenleri arasında bebeklerin 6 parmak doğması yer alır. Hemen müdahale ederek bu sorundan bebekler kurtarılır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu