Düzenli ve Sağlıklı Beslenmek Nasıl Olur?
Düzenli ve Sağlıklı Beslenmek Nasıl Olur? Günlük olarak tükettiğimiz yiyeceklerin hepsinin içeriği birbirinden farklıdır. Bazılarının protein içeriği yüksek, bazılarının da vitamin değerleri yüksektir. İnsanlar bu besinleri karışık olarak tüketirler. Fakat tüketilen besinlerin içerik değerlerini bilip tüketirseniz sağlıklı ve dengeli beslenmiş olurdunuz. Sağlıklı beslenmek sanıldığı kadar zor değildir. Sadece belirli kurallara dikkat etmek yeterli olacaktır.
Düzenli ve Sağlıklı Beslenmek Nasıl Olur? Öncelikle dengeli ve sağlıklı beslenmek, çok fazla yemek değildir. Vücudumuzu bir makine olarak baz alırsak, tüm ihtiyaçlarını yeterli bir şekilde karşılamamız gerekir. Sağlıklı beslenmenin en temel koşullarından biri vücudun fazlaca ihtiyaç duyduğu karbonhidrat, yağ, protein, mineral, su ve vitamin vücudumuz için günlük olarak almamız gerekir. Bahsettiğimiz vitamin ve mineraller vücudun temel ihtiyaçlarıdır. Vücuda bunları yüklemediğimiz durumda sağlıklı beslenmemiş oluruz. Düzenli ve dengeli beslendiğimiz zaman ise tüm bunları karşılamış oluruz. Beslenmenin zararlı yanlarından biri aşırı kilo alımı olabilir. Sürekli olarak fastfood tarzı karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besinler tüketirsek, dengesiz beslenmiş oluruz.
Sabah Kahvaltısı Oldukça Önemlidir
Uyandığımızda aç uyanırız. Bu açlık, enerjimizin düşmesine sebep olur. Güzel besinlerle kahvaltı yapmak gün içerisinde enerjimizin yükselmesine neden olur. Enerjimizin yükselebilmesi için tükettiğimiz besinlere dikkat etmemiz gerekir. Örneğin; hazırlanan tabağın yarısı yüksek lifli karbonhidratlardan, proteinlerden, az miktarda yağdan oluşmalıdır. Ayrıca kahvaltının kalorisi 250 kalorinin altında kalmamalıdır.
Günlük Öğünleri Atlamamak Gerekir
Sağlıklı beslenmenin bir diğer temel unsuru da günlük yediğimiz öğünlerdir. Yemek konusunda düzenimizi oluşturmak, yani mümkün olduğu süreçte sabah, öğle, akşam olmak üzere öğünleri atlamamak önemlidir. Bu öğünlerin arasında tükettiğimiz yiyeceklere de bir o kadar özen göstermeliyiz, sağlıklı yiyeceklerden uzak kalmamalıyız. Örneğin; öğün aralarında meyve, yoğurt, süt ya da hafif sütlü tatlılar tüketilebilir. Bu gıdaları tüketmek bir sonraki öğüne hazırlamasının yanında enerjimizi de yenilemiş olur.
Vücudumuzun Demire İhtiyacı Vardır
İnsan vücudunun en fazla ihtiyacı olan minerallerden biri demirdir. Kandaki hemoglobin dengesini sağlamakla birlikte, hemoglobin alyuvarlar içinde çokça bulunur. Bu sayede vücudun oksijen ihtiyacı karşılanmış olur. Demir eksikliğinin bulunması durumunda, demir içeren yiyecekler tüketmiyorsak, vücudumuzdaki hemoglobin düzeyi düşer. Bu nedenle de kansızlık oluşur. Kansızlık oluşması; yorgunluk hissediyor olmamızı sağlar. Bu yüzden gün içerisinde demir açısından yüksek gıdalar tüketmelisiniz. Demir açısından yoğun gıdaların arasında kırmızı et, tahıllı ekmek ve yeşil sebzeler bulunur.