Ekonomi

Dolaylı Vergi Nedir? Dolaylı Vergi Türleri Nelerdir?

Dolaylı Vergi Nedir? Dolaylı Vergi Türleri Nelerdir? Dolaylı vergi, gerçek veya tüzel bir kişinin geliri ya da sermayesi üzerinden değil, kişiler arasında gerçekleşen ekonomik işlemlerin üzerinden belirlenmiş oranlarda alınan vergidir.

Dolaylı vergi nedir? sorusu hemen hemen herkesin ettiği bir konudur. Öncelikle dolaylı vergiler firmaların ticari işlemlerini ve nakit akışına etki eden en önemli unsudur. Dolaylı vergiler, mal ve hizmet ürünlerinden alınan vergilerdir. Dolayısı ile ÖTV, KDV, şans oyunları vergisi, özel iletişim vergisi, damga vergisi, harçlar ve diğer yerel tüketim vergileri, Uluslararası ticaret ve Diğer işlemlerden alınan vergiler, gümrük vergisi ve ithal sırasında alınan vergileri kapsamaktadır.

Firmalar için finansal yüklerin oluşturduğu riskleri içeren dolaylı vergileri yukarıda belirttik. Özellikle özel tüketim vergisi ve kata değer vergisi ticari işlemlerin finansal hak ile yükümlülüklerini oldukça etkilemektedir. Dolayısı ile mükellefiyetler doğru ve zamanında yerine getirilmez ise finansal kayıplara neden olabilir. Bu doğrultuda dolaylı vergilerin kurgulanması, istisna, muafiyet, iade ve indirim gibi hakların zamanında kullanılabilmesi için profesyonel bir destek sunmaktadır.

Dolaylı Vergi Türleri Nelerdir?

Dolaylı vergi türleri hakkında sizlere detaylı bilgiler aktaracağız.

1-Katma Değer Vergisi

Katma değer vergisi, yapılan harcamalar üzerinden belirli bir oranda alınan vergidir. Bu vergi türü KDV olarak tanımlanır.

2-Özel Tüketim Vergisi

Özel tüketim vergisi, belli bir mal ya da hizmet üzerinden alınan vergidir. Bu vergi türü ÖTV olarak bilinmektedir. ÖTV, malın ithalatı ya da ilk alıcısına satılma sürecinde doğar. Dolayısı ile u vergiden mükellef ithalatçılar ve malı ilk satın alan kişiler olmaktadır.

3-Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi

Bu vergi türü BSMV olarak tanımlanır. Bankaların yaptığı hizmetler alamadığı KDV yerine alınan dolaylı vergi türüdür.

4-Damga Vergisi

Yapılan işleri belgeleyen evraklardan alınan vergi türüdür. Damga vergisi mükellefi belgeyi imzalayan kişilerdir.

5-Gümrük Vergisi

İthal edilen malın ülkeye giriş esnasında Gümrük İdaresi tarafından aldığı bir vergi türüdür.

6-Özel İletişim Vergisi

Özel iletişim vergisi, OİV olarak kısaltılmıştır. Türkiye’de 1999 yılı yaşanan deprem sonrası bölgenin kalkınması için mobil iletişim hizmetlerinin aldığı vergi türüdür.

Dolaylı vergi türleri nelerdir? sorusunu merak edenlerin konu hakkında bilgi sahibi olmasını amaçlıyoruz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu